ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честваме Денят на Тракия - 26 март


На 26 март всяка година в България се чества Денят на Тракия. Това е ден за отдаване на почит към тракийските българи, прогонени от родните си места в Беломорска Тракия през 1913 година, но съхранили тракийския дух и родовата си памет.

Днес в Бургас честването на Деня на Тракия се проведе от 9:00 ч пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк, ДНА. В организацията на събитието участваха Тракийско дружество Странджа и Сдружението на офицерите от резерва и запаса. Цветя и венци поднесоха граждани на Бургас. Кратки речи държаха Стефан Колев, председател на ТД Странджа и подполковник от запаса Атанас Великов.

26 март е и ден за честване на воинската слава - на този ден българската армия постига една от най-значителните си победи. На 24 март 1913 започва българската атака на Одринската крепост, считаната за непревземаема от тогавашните военни експерти. Само за 30 часа Втора българаска армия под командването на генерал Никола Иванов превзема Одринската крепост, като пленява 50 000 турски войници и с това слага край на 1-вата Балканска война. Непосредствената атака срещу крепостта се води от генерал Вазов, брат на писателя Иван Вазов. На 26 март коменданта на крепостта Шукри паша предава сабята си на генерал Иванов с думите, че на безподобната храброст на българите не може да устои нито една крепост. По време на обсадата на крепостта български самолет извършва една от първите въздушни бомбардировки в историята.

Войната на балканските страни срещу Турция приключва с подписването на Лондонския мирен договор от 1913 г. След края на 1-вата Балканска война избухва Междусъюзническата война - съюзниците България, Сърбия, Гърция и Черна гора, дотогава успешно воювали срещу Турция, започват да воюват помежду си, тъй като не успяват да разделят извоюваните от Турция територии. Турция използва този момент - без да обяви война, турската армия нахлува в Тракия, нарушавайки Лондонския договор, и прогонва живеещото там компактно българско население.

Дълго време събитията от 1913 година бяха в забвение, макар че още през 1915 година българския академик Любомир Милетич написва книгата "Разорението на тракийските българи през 1913 година", в която подробно са описани трагичните събития от онова време. Книгата е преиздадена едва след 1990 година.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа