ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честит 3-ти март!



Честит национален празник на всички членове на ТД "Странджа" и на всички българи!

На 03.03.2019 г се навършват 141 години от подписването на т.нар. предварителен Сан-Стефански мирен договор, с който се слага край на руско-турската война от 1877-1878 г и се полагат основите на Третата българска държава. Възниква възможността България отново да се появи като силна и самостоятелна държава на европейската карта след около 480 годишно прекъсване.

До мирния договор от Сан Стефано се стига след руско-турската война от 1877-1878 година, предшествана от Априлското въстание от 1876 година. Най-важните епизоди на войната са Обсадата на Плевен и Шипченската битка.

За съжаление, в друг договор, предшестващ Сан-Стефанския договор, са положени спирачките за създаването на голяма и силна българска държава. Малко преди началото на войната, през 1876 година, Русия и Австро-Унгария се договарят и подписват т.нар. Райхщадско тайно споразумение, в което е записано, че появата на голяма, компактна славянска или друга държава на Балканите е изключено. По този начин още преди войната са заложени предпоставките за решенията на Берлинския конгрес, който разпокъсва България на две части - Източна Румелия, която остава автономна провинция на Османската империя и Княжество България, което е самостоятелна държава. За щастие, тази несправедливост е поправена на 6-ти септември 1885 година с обявяването на Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа