ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

119 години от смъртта на Капитан Петко Войвода



Днес се навършват 119 години от смъртта на Капитан Петко Войвода. Той умира на 7 февруари 1900 година в дома си във Варна, като току-що е навършил 56 години.

Известни са подвизите на Капитан Петко Войвода като защитник на българското население по време на османското владичество. Но и след руско-турската война Капитанът остава верен на принципите си. Така, той освобождава град Марония и обявява околността за свободна република, напук на Сан-Стефанския мирен договор, според който този район не влиза в територията на България. Свободната българска република в Беломорска Тракия просъществува 3 месеца.

По-късно Капитанът продължава борбата за българските земи и наследство вече с мирни средства, като основава дружество Странджа, чиито пряк наследниu е настоящото Тракийско дружество "Странджа".

Днес има издигнати десетки паметници на българския герой - в Бургас, във Варна, в Момчилград, в Кърджали, в Ивайловград, в Крумовград, в Хасково, в Стара Загора, в Пловдив и много други български градове, както и в Рим, близо до паметника на Гарибалди. В град Марония има издигната чешма в памет на войводата.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа