ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

156 години от рождението на Алеко Константинов



На 13 януари 2019 г се навършват 156 години от рождението на писателя Алеко Константинов.

Алеко Константинов е роден в Свищов през 1863 г. Завършва право в Одеса. Известно време работи като съдия и адвокат, но голямото му призвание е писането. За краткия си живот той публикува много статии, фейлетони и пътеписи, но славата му се дължи основно на две негови произведения - "Бай Ганьо" и "До Чикаго и назад". Подписва творбите си с няколко псевдонима, най-известен от които е "Щастливеца".

Алеко Константинов развива бурна политическа дейност. Член е на Върховният македоно-одрински комитет - ръководният орган на Македоно-одринската революционна организация, основана от македонци и тракийци, която съществува от 1895 до 1905 година. През 1894 Щастливеца се кандидатира за народен представител, но не е избарн, тъй като изборите са фалшифицирани.

Алеко Константинов е считан за родоначалник на българския туризъм. По негова инициатива се създава първото туристическо дружество в България и за пръв път се организира туристическа група за изкачване на Черни връх. По този повод той публикува пътеписа "Невероятно наистина, но факт: 300 души на Черния връх". Поканата за изкачването на върха е напечатана във вестник "Знаме" на 23 август 1895 г. Част от нея публикуваме по-долу:

ПОКАНА

"Умоляват се софийските любители на българската природа да заповядат в неделя, на 27 август, на Черни връх на Витоша, гдето точно в 12 часа през деня ще се открие заседание за състоянието на един клуб на българските туристи. Поканата се отнася до всички любители, навършили 20-годишна възраст."

 От няколко любители пешеходци

"- Глупости! - ще кажат някои наши велемудри държавници и политикани, привикнали да се движат само в сферата на висшата политика и да вършат само велики дела.

- Луди хора! - ще кажат разкисналите и преждевременно сбабените вечни посетители на кафенетата и академиите.

- Блазе им! - ще рекат с въздишка тия, на които природен недостатък, болест или нещастен случай е подкосил нозете или е разклатено общото състояние на здравето им.

- Браво! - ще извикат всички жизнерадостни сили на българската столица, всички тия, които са умели да се ползуват най-добре от свободното си време и са търсили душевен покой и чисто наслаждение в дивата прелест и поражающето величие на нашата чудна природа..."

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа