СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020, а по-късно то беше удължено до 13 май.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 МАЙ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

140 години от смъртта на Любен Каравелов


На 21 януари 2019 година се навършиха 140 години от смъртта на писателя-възрожденец Любен Каравелов.

Любен Каравелов е роден на 07.11.1835 г в Копривщица. Учи в първото българско класно училище, което е създадено в Копривщица. Учител му е друг голям български възрожденец - Найден Геров. По-късно учи в Пловдив и в Одрин. Отива да работи в търговска кантора в Цариград, но повече се интересува от писане, фолклор и политика, отколкото от търговия. Обикаля страната и записва истории и народни песни. През 1957 заминава за Русия и слуша лекции по история и филология в Московския университет (но не се явява на нито един изпит).

Любен Каравелов издава вестници и списания, пише статии, стихотворения и повести. Най-известните му произведения са повестите "Българи от старо време" и "Мамино детенце", а от стихотворенията - "Хубава си, моя горо" и "Свободата не ще екзарх".

През 60-те години на 19 век Каравелов обикаля из Балканите, живее в Белград и Букурещ, арестуван е и за кратко лежи в затвора по недоказани обвинения. Заедно с Васил Левски създават българската революционна организация. Каравелов става председател на Българския революционен централен комитет. Той добре се познава и с Христо Ботев. След смъртта на Левски настъпва разрив между Каравелов и Ботев - Ботев е много по-радикален в революционните си възгледи. Въпреки всичко Любен Каравелов остава революционер до края на живота си. Едно от последните му дела е създаването на комитета, който подготвя Кресненско-Разложкото въстание от 1878 г. Умира от туберкулоза на 21.01.1879.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО