ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Стиляна – създателката на българския флаг


Днес ще си припомним историята на създаването на българският трибагреник.

Идеята за българския флаг идва от знамето, извезано от Стиляна Параскевова.  Тя живее в Браила, заедно с баща си Иван Параскевов.

Иван Параскевов е български патриот, преследван от турските власти, емигрирал в град Браила, Румъния.

През 1876, когато вече се усеща полъха на свободата, в Българския Революционен Централен Комитет се обсъжда идеята да се създаде български флаг, с който бунтовниците да се включат във войната срещу Турция. Иван Параскевов купува коприна, бисери и сърмени конци, а дъщеря му, тогава 14-годишната Стиляна, извезва знамето с хоризонтални бяла, зелена и червена ивици. Върху зелената ивица е извезан жълт лъв с корона и надпис БЪЛГАРИЯ над него. Знамето е завършено през април 1877 и става известно като “Браилското знаме”.

По-късно, през 1879, флагът от Браила става основа за създаването на официалния български трибагреник. Браилският трибагреник се съхранява и до днес във Военноисторическия музей в София.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа