СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020, а по-късно то беше удължено до 13 май.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 МАЙ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

120 години от кончината на Капитан Петко Войвода

Тракийци пред паметника на Капитан Петко Войвода, Бургас
На 7 февруари 2020 г се навършват 120 години от смъртта на патрона на Тракийско дружество Странджа – легендарният защитник на Тракия - Капитан Петко Войвода.

Капитан Петко Войвода е роден като Петко Киряков през 1844 в село Доганхисар, разположено в Западна Тракия, Дедеагачко. На 17 години вижда как убиват брат му Матю и братовчед му Въльо. Това слага началото на хайдушкият му живот.

През 1896 година Капитан Петко Войовода става съосновател на тракийската организация “Странджа”. С него се поставя началото на освободителната организация на българските бежанци от Тракия. Към днешна дата организацията е възродена със същото име в град Бургас. Тракийско дружество "Странджа" има хиляди членове, организирани в 19 секции. Председател на дружеството е Стефан Колев.

Последователите на дружеството и до ден днешен работят в защита на българското население, останало след Освобождението в пределите на Турция.

Капитан Петко Войвода посвещава живота си на освобождаването на българските тракийски земи и обединението им с България.

В България има издигнати 22 паметника на войводата. Негови паметници има също в Рим и родното му място Доганхисар.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО