ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.
Почивка в Странджа

120 години от кончината на Капитан Петко Войвода

Тракийци пред паметника на Капитан Петко Войвода, Бургас
На 7 февруари 2020 г се навършват 120 години от смъртта на патрона на Тракийско дружество Странджа – легендарният защитник на Тракия - Капитан Петко Войвода.

Капитан Петко Войвода е роден като Петко Киряков през 1844 в село Доганхисар, разположено в Западна Тракия, Дедеагачко. На 17 години вижда как убиват брат му Матю и братовчед му Въльо. Това слага началото на хайдушкият му живот.

През 1896 година Капитан Петко Войовода става съосновател на тракийската организация “Странджа”. С него се поставя началото на освободителната организация на българските бежанци от Тракия. Към днешна дата организацията е възродена със същото име в град Бургас. Тракийско дружество "Странджа" има хиляди членове, организирани в 19 секции. Председател на дружеството е Стефан Колев.

Последователите на дружеството и до ден днешен работят в защита на българското население, останало след Освобождението в пределите на Турция.

Капитан Петко Войвода посвещава живота си на освобождаването на българските тракийски земи и обединението им с България.

В България има издигнати 22 паметника на войводата. Негови паметници има също в Рим и родното му място Доганхисар.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа