СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020, а по-късно то беше удължено до 13 май.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 МАЙ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

Честит Еньовден!


Еньова буля - снимка от Бургаския музей
На 24 юни всяка година българската православна църква чества Еньовден - това е денят на рождението на Йоан Кръстител. Той се ражда няколко години преди Исус, за да бъде предтеча на исусовото учение. Йоан Кръстител прави първото покръстване във водите на река Йордан.

Именици са всички, които се казват Еньо, Енчо, Яни, Янко, Яна, Янаки, Янислав, Яница и т.н.

Една от традициите на Еньовден е паленето на огньове край вода и нощното къпане за здраве.

Счита се, че на Еньовден билките имат особено голяма сила, затова е подходящо да бъдат брани именно на този ден, рано сутрин. Пак според народните поверия, налятата на Еньовден вода също има магически свойства. Водата се налива надвечер от моми и жени, които трябва да бъдат мълчавили, за да не се разсее магията - затова водата се нарича мълчана вода.

На Еньовден е забранена всякаква полска работа, за да не избяга плодородието и берекета - трябва да се празнува, за да не се разсърди светеца, че някой е отишъл да работи, вместо да почете празника му.

В някои краища на страната се облича т.нар. Еньова буля - момите се събират и обличат малко момиче с бяла риза и червено було, а на главата и поставят венче от растението еньовче. После шествие, начело с Еньовата буля, обикаля нивите и кладенците - за да е плодородна, здрава и богата годината.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО