СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020, а по-късно то беше удължено до 13 май.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 МАЙ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

146 години от гибелта на Васил Левски


На 19 февруари 2019 година, вторник, се навършват 146 години от гибелта на Апостола на Свободата - Васил Левски.

Тракийско дружество "Странджа" ще отбележи годишнината с полагане на венци и цветя пред паметника на Левски в Приморски парк, Бургас, от 11:30 ч на 19 февруари.

Членовете на ТД "Странджа" са поканени да се присъединят към програмата, организирана по повод годишнината от Община Бургас.

Васил Левски е роден като Васил Иванов Кунчев в Карлово на 18 юли (6 юли по стар стил) 1837 година. Учил е в карловското взаимно училище, за кратко е монах в Сопотския манастир. По-късно заради тоя епизод от живота му го наричат "Дякона". Включва се в Първата Българска Легия в Белград през 1862. Показва отлични физически качества, заради което го наричат Левски (защото скача "като лъв", както казвали приятелите му).

В продължение на няколко години Левски обикаля по села, градове и паланки и създава революционни комитети, чрез които да се вдигне въстание за свободата на България. Заловен, осъден и обесен на 18 февруари 1873 година. По традиция (поради грешно изписана дата преди около 70 години) годишнината от смъртта на Апостола се отбелязва на 19 февруари.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО